סוגי טיפולים לילדים ומתבגרים

טיפול רגשי לילדים

- מתי כדאי לפנות לטיפול רגשי? 
אם ילדכם מתמודד עם קשיים כמו : קושי חברתי, חרדות ופחדים, התקפי זעם ואלימות, עצב והתבודדות, הפרעת קשב וריכוז, לקות למידה, קשיי שינה והרטבות לילה. או בכל מקרה בו הצוות החינוכי בבית הספר או הגן מעירים את תשומת ליבכם לשינויים בהתנהגות ילדכם או קושי בהתמודדות עימו. 

- איך אדע מה עובר על הילד שלי? 
ילדים, בשונה מהמבוגרים, לא תמיד יודעים לדבר על המצוקות שלהם. ופעמים רבות גם כלל לא מודעים אליהן. ולכן בדרך כלל הם 'יתנהגו' את הרגשות שלהם, וזה בדיוק מה שאנו רואים ביום יום אצלם. הם מתנהגים בצורה לא שגרתית, הם תוקפניים, מתפרצים בחמת זעם על הסובבים. אולי הם עצובים בצורה מעוררת דאגה, מסתגרים עם עצמם בחדר ונמנעים מפעילות חברתית. אנו כהורים, מרגישים שמשהו עובר עליהם אך לא מצליחים לגשת אליהם. 

- איך אעזור לילד? 
בטיפול פסיכולוגי עם ילדים אנו עובדים באמצעות משחק. זהו העולם של הילדים שבו הם מבטאים את עצמם. כאשר נבנה אמון בין המטפל לילד, והוא מרגיש שנמצא בסביבה חמה, מכילה ובטוחה, הוא מרגיש בטוח ומביא איתו לחדר הטיפולים את חוויותיו ודרכי ההתמודדות שלו עימהן. פסיכולוג הילדים מתמחה בטכניקה זו ובאמצעות גישות טיפוליות שונות הוא עובד יחד עם הילד על עולמו הרגשי.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים CBT

זוהי אחת השיטות הידועות כיום לטיפול, ונחשבת לשיטה ממוקדת וקצרת מועד. טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא יעיל מאוד בבעיות חרדה,פחדים וכפייתיות, אך גם מול בעיות התנהגות והתפרצויות זעם.

בטיפול CBT מןותאם לילדים, אנחנו מזהים יחד את המחשבות והתפיסות שנמצאות בבסיס הבעיה. לומדים כיצד הן משפיעות על הרגשות ועל ההתנהגות שלנו, ומתרגלים טכניקות לשינוי המחשבות והחלפתן במחשבות חיביות ופחות מעוררות. 

בחלק ההתנהגותי, אנו בוחנים יחד את ההתנהגויות שמהן הילד נמנע, או כאלו שרוצה להפסיק, בונים יחד תכנית הדרגתית לחשיפה, ומבצעים אותה צעד אחר צעד באמצעות טכניקות להרפיה וויסות עצמי.

טיפול פסיכולוגי למתבגרים

גיל ההתבגרות מביא איתו לא מעט אתגרים אל הנערים. ההתפתחות הגופנית וההורמונאלית גורמת למתח רב ולעיתים גם תחושות של בלבול, חרדה ואשמה. בתקופה זו הסביבה החברתית של המתבגרים נתפסת כדומיננטית ביותר בחייהם, והם עסוקים ברוב הזמן ביחסים החברתיים, במעמד החברתי שלהם ובדינמיקות עם בני גילם. 

התמודדות לא פשוטה זו יכולה להביא עימה מגוון של בעיות רגשיות כמו חרדה ודיכאון, קשיי הסתגלות וקשיים חברתיים. טיפול פסיכולוגי למתבגרים מאפשר להם להביא את עצמם עם כל תחושותיהם במקום מכיל, מקבל ולא שיפוטי. וביחד לעבור תהליך של בניית זהות אישית עצמאית, מסתגלת ומתפקדת בצורה בריאה יותר.

טיפול במשחק

הטיפול בילדים שונה מטיפול במבוגרים בשל התפתחותם הרגשית והקוגניטיבית. בזמן שהאדם הבוגר יכול להביע את עצמו בצורה מילולית, הילד ברוב המקרים לא יודע לעשות זאת. באופן טבעי, הילד מבטא את עצמו באמצעות משחק. הוא עשוי להשתמש במשחק על מנת להפיק הנאה, אך גם בכדי לבטא רגשות ומשאלותיו, ותכנים שמעסיקים ומטרידים אותו.

כאשר נבנה אמון בין המטפל לילד, והוא מרגיש שנמצא בסביבה חמה, מכילה ובטוחה, הוא מרגיש בטוח ומביא איתו לתוך המשחק את חוויותיו ודרכי ההתמודדות שלו עימהן. פסיכולוג הילדים מתמחה בטכניקה זו ובאמצעות גישות טיפוליות שונות הוא עובד יחד עם הילד על עולמו הרגשי.

טיפול במשחק מאפשר לילדים צעירים לחשוף ולהתמודד עם טווח רחב של התמודדויות ויכול לעזור להם במגוון תחומים, כמו: חיזוק ההערכה העצמית הפנימית,שיפור היכולת לגלות אמפתיה וכבוד לזולת, עמידה בכללים חברתיים, שיפור היכולת לחוות ולהביע רגשות, פיתוח אסטרטגיות התמודדות חדשות, לקיחת אחריות והפחתת רמת חרדה.

שאלות ותשובות

אני מטפל בילדים ומתבגרים מגיל 5 עד גיל 21.

במהלך הטיפול נוצר קשר בין המטפל לילד,  

אני מקבל באופן פרטי בלבד, ללא מימון מקופות החולים השונות.

כן, למעט מטופל המקבל טיפול רגשי כלשהו במסגרת אחרת.