תחומי התמחות

ילדים ומתבגרים עשויים להתמודד עם מגוון של בעיות המקשות על ההתנהלות שלהם ביום יום, בחברה ובלימודים. אלו התחומים שאני מתמחה בהם:

טיפול בחרדות ילדים

חרדות הן חלק טבעי מחיי הילדות. ילדים רבים חווים פחדים ודאגות מסוימות בהתאם לשלב ההתפתחותי שהם נמצאים בו, כמו: פחד מחושך, זרים או נפרדות מההורים. יחד עם זאת, אצל חלק מהילדים החרדה הופכת לתופעה פתולוגית הפוגעת בתפקוד היומיומי.
חרדות ילדים יכולות להתבטא בקשיי הירדמות, סיוטי לילה תכופים, בעיות אכילה, כאבי בטן וראש תכופים ללא סיבה רפואית, בכי והתפרצויות זעם קיצוניות. הילד עלול להיות מוטרד באופן קבוע ממחשבות שליליות וקטסטרופליות.
אם אתם מזהים סימני חרדה קיצוניים ומתמשכים אצל ילדכם, מומלץ להיעזר בטיפול פסיכולוגי כדי להקל על מצוקותיו הרגשיות וללמד אותו כיצד להתמודד עמן.

טיפול בבעיות התנהגות אצל ילדים

בעיות התנהגות של ילדים יכולות להיות מאתגרות מאוד עבור ההורים. הן כוללות תופעות כמו חוסר ציות מכוון ותכוף להוראות ולכללים, נטייה לשקרים ולמרמה, התפרצויות זעם לא מוצדקות, הטרדה של ילדים אחרים, הרס רכוש בכוונה ועוד.
בעיות אלה גורמות לקשיים חברתיים והשלכות שליליות ארוכות טווח על הילד. חשוב לטפל בהן בהקדם האפשרי על מנת ללמד את הילד דפוסי התנהגות נאותים ומיומנויות לוויסות עצמי.
אם ילדכם מפגין בעיות התנהגות קשות ועקביות, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי כדי לזהות את הגורמים לכך ולסייע לכם.

טיפול בבעיות רגשיות אצל ילדים

ילדים רבים סובלים מקשיים רגשיים הפוגעים בתחושת הערך העצמי ובאיכות החיים שלהם. אלו יכולים להתבטא בעצב ודיכאון מתמשכים, התפרצויות זעם שגורמות לבידוד חברתי או חרדות עזות והימנעות מפעילויות יומיומיות בגלל פחדים.
בעיות אלה משליכות על הישגים לימודיים, מערכות יחסים במשפחה ועם חברים ועל בריאות כללית. חשוב מאוד לאתר אותן ולטפל בהן בהקדם האפשרי בעזרת פסיכולוג ילדים.
הטיפול יסייע לילד לרכוש כלים להתמודדות רגשית ומיומנויות חברתיות שיקלו על שגרת חייו.

טיפול בדיכאון והסתגרות

דיכאון ומחשבות אובדניות אצל ילדים ונוער הינן תופעות מדאיגות ובעלות סיכון עתידי המחייבות יחס רציני וטיפול מהיר ויעיל ככל האפשר. סימני האזהרה שיש לתת עליהם את הדעת יכולים לכלול: התבטאויות מפורשות של הילד על רצונו למות או לפגוע בעצמו, שינויים קיצוניים ובלתי אופייניים בדפוסי ההתנהגות והפעילות היומיומיים שלו, וכן במצבי הרוח ובהרגלי השינה והאכילה.
הסיבות להתפתחותם של דיכאון ומחשבות אובדניות בגילאים אלו יכולות לנבוע ממגוון גורמים אפשריים, ביניהם חשיפה לאירועי סטרס וטראומה שונים כמו: התעללות, מחלה קשה, אובדן הורה או קרוב אחר, קשיים ומתחים כרוניים המתמשכים זמן רב במסגרות החברתיות כמו בי"ס או פנימייה, שינויים הורמונליים וכן נטייה תורשתית משפחתית להפרעות במצב הרוח.
לבעיה זו עלולות להיות השפעות הרסניות מאוד והשלכות רחבות היקף, הכוללות בין היתר סיכון ממשי לכך שהמחשבות יתורגמו בסופו של דבר לניסיונות התאבדות קונקרטיים, פגיעה ביכולת ההתפתחות התקינה של ילדים ומתבגרים, נזק משמעותי לתפקוד והישגים לימודיים, סיכון מוגבר לאימוץ התנהגויות מסוכנות נוספות כמו שימוש בסמים, ירידה דרסטית באיכות החיים הכללית וקשיים עתידיים ביצירת מערכות יחסים תקינות. מצב מורכב זה מחייב ללא ספק התערבות טיפולית נפשית אינטנסיבית ומיידית עם אנשי מקצוע מומחים ומנוסים בתחום, וכן שיתוף פעולה הדוק ככל האפשר עם כל יתר הגורמים התומכים בילד - הורים, משפחה מורחבת, אנשי חינוך ועוד.
בנושאים כאלו נהוג לומר: 'אם יש ספק- אז אין ספק' ובכל מקרה של חשש מומלץ לפנות להתייעצות.

טיפול בבעיות חברתיות

ילדים רבים סובלים מקשיים בתחום החברתי הגורמים להם לבדידות ומצוקה. אצל ילדים אלו ניתן למצוא בעיות שכיחות כמו: חוסר ביטחון עצמי, הימנעות מיצירת קשר עם ילדים אחרים, קושי להשתלב במשחק ופעילויות קבוצתיות או התנהגות לא הולמת כלפי חברים.
בעיות חברתיות פוגעות בהנאה מהילדות וההתבגרות ועלולות להשפיע לרעה גם בבגרות. טיפול פסיכולוגי יכול לסייע לילד לרכוש כישורים חברתיים, לשפר את ביטחונו העצמי וללמוד כיצד ליצור קשרים ולהגיב למצבים חברתיים באופן מותאם.

טיפול בלקויות למידה

ילדים המתמודדים עם לקויות למידה בקריאה, בכתיבה, בהבנת הנקרא או בחשבון, משקיעים מאמצים רבים אך אינם מצליחים לעמוד בדרישות הלימודיות ולמצות את הפוטנציאל האמיתי שלהם. ילדים אלו מועדים לסבול לרוב גם ממצוקה נפשית עמוקה כתוצאה מהקשיים הלימודיים המתמשכים. הם חשים תסכול, זעם, ייאוש וחוסר אונים, דימוי עצמי ירוד ודיכאון הפוגעים קשות בהערכה העצמית שלהם.
אבחון פסיכודידקטי הוא מענה ראשוני קריטי ללקויות למידה. הוא כולל הערכה מדויקת של סוג הלקות, ובסופו תהיינה המלצות להקניית אסטרטגיות למידה מתאימות ושיפור כישורים כגון קשב וזיכרון.
בנוסף לסיוע בתחום הלימודי, טיפול פסיכולוגי יאפשר להם לשתף בקשיים הרגשיים, לעבד את הכאב והתסכול ולפתח כלים להתמודדות בריאה יותר עם אכזבות וכישלונות. הטיפול יכול לסייע בחיזוק הביטחון העצמי, בשיפור יכולת ההסתגלות ומניעה או טיפול בבעיות רגשיות נלוות כמו חרדה ודיכאון.

טיפול בהפרעת קשב וריכוז

אחד מכל עשרה ילדים ומתבגרים סובלים מקשיים בקשב, ריכוז והיפראקטיביות הפוגעים בתפקודם בבית ובבית הספר. בין אם החלטתם לטפל בו תרופתית או לא, חשוב לדעת שהטיפול התרופתי לבדו איננו מספיק. טיפול פסיכולוגי בקשב וריכוז יכול לסייע לילדים עם הפרעת קשב ללמוד כיצד לפתח שליטה טובה יותר על תהליכי קשב, ריכוז ועיבוד מידע. הטיפול יאפשר לילד לרכוש כלים לניהול עצמי וויסות רגשי, לשפר יכולות ארגון ותכנון, למנוע הסחות דעת והתנהגויות אימפולסיביות.
בנוסף, הטיפול מאפשר לילד לקבל ולהבין את מצבו, את הקשיים איתם הוא מתמודד ואת הצרכים המיוחדים שיש לו. הבנה עצמית זו היא מפתח לשיתוף פעולה עם הורים וצוותי חינוך ותנאי הכרחי ליישום אסטרטגיות שיסייעו לו להצליח.
בדרך זו הטיפול הפסיכולוגי תורם הן להקניית כלים מעשיים והן לקבלה פנימית של הילד את המצב בו הוא נתון - שני מרכיבים חשובים בדרך להסתגלות מיטבית.